What are the most commonly asked questions for US visa interview?

Most of us find it quite unsettling to attend a visa interview. However, with the right planning and investigation, you can succeed in your visa interview. Here, we’ll go over the various US visas that are offered as well as the most frequent visa-related queries.

Which visa do I need to go to the US?

You should apply for the appropriate visa based on the reason for your intended trip to the US.

You must prove that you meet all criteria for receiving a visa under the category for which you are applying as a visa applicant.

What’s the difference between nonimmigrant and immigrant visas?

You are able to stay in the US temporarily as a visitor with a nonimmigrant visa. On the other hand, an immigrant visa enables you to stay in the US permanently.

What are the main types of US visas?

There are different US visas that you can apply for, depending upon your reason for your visit and individual circumstances. 

Other Visas

1. VISITOR VISA 

What are the Top 10 most commonly asked questions for a US visitor visa interview?

  1. What is the purpose of your visit to the US?
  2. Where will you be staying in the US?
  3. How long will you be in the US?
  4. Have you been to the US before?
  5. Which US city will you be traveling to?
  6. Do you have any relatives settled in the US?
  7. Who will be financing your trip?
  8. Who will you be traveling to the US with?
  9. Do you have any intention of staying back in the US?
  10. What assurance can you give me of returning?

You must apply for the B-1 Temporary Business Visitor visa if you want to travel temporarily for business to the US. A B-2 visa is necessary if you’re traveling to the US for vacation or to see family there. On a B-1/B-2 visa, they can both be combined.

The most commonly-asked questions in a US visitor visa interview are – 

Question 1: US Visitor Visa: What is the purpose of your visit to the US?

Answer: Be as clear, straightforward, and to the point as you can. State the exact reason for your visiting the US, such as – 

  • I am going to the US to negotiate a business contract.
  • Receiving medical treatment in the US is my purpose of visit. 
  • My mother lives in the US and my brother settled there. I am going to visit them for a few days. 
  • I’m going as a tourist and will be sightseeing at prominent tourist destinations.

Question 2: US Visitor Visa: Where will you be staying in the US?

Answer: 

  1. Staying in a hotel – show your hotel reservations, mentioning in brief about why you chose that particular hotel for your stay in the US. 
  2. Living with friends/family: show your invitation letter, describing your relationship with them. 

Question 3: US Visitor Visa: How long will you be in the US?

Answer: State the exact number of days that you plan on remaining in the US as a temporary visitor. 

Question 4: US Visitor Visa: Have you been to the US before?

Answer: Be honest. Tell the officer even if you had overstayed on your previous visit. As all information is already available to the authorities, it is needless to try and withhold information. 

Question 5: US Visitor Visa: Which US city will you be traveling to?

Answer: Mention the city or cities in the US that you will be traveling to. 

Question 6: US Visitor Visa: Do you have any relatives settled in the US?

Answer: Answer truthfully and clearly. Provide basic information on your relatives living in the US, if any. 

Question 7: US Visitor Visa: Who will you be financing your trip?

Answer: You will need to explain how you intend to pay for your trip to the US in this section. If you plan to pay for your trip yourself, you’ll need to bring your bank statements. You must provide the financial information of any relatives in the US who are sponsoring your trip.

Question 8: US Visitor Visa: Who will you be traveling to the US with?

Answer: Indicate whether you will be traveling alone or with others to the US. You will be required to describe your relationship with any other people you are traveling with to the US.

Question 9: US Visitor Visa: Do you have any intention of staying back in the US?

Answer: You must demonstrate your ties to your country of origin. When your visa’s validity expires, you must explain why you plan to return home. Be as persuasive as you can. The officer must not consider you a potential immigrant who might attempt to return home and get their US visa denied. 

Question 10: US Visitor Visa: What assurance can you give me of returning?

Answer: List all the reasons you have for returning to your native country. Mention your house, friends, family, job, and other things you have at home. To demonstrate when you must return to work in order to keep your job, you can present your employment contract.

2. STUDENT VISA 

What are the Top 10 most commonly asked questions for a US student visa interview?

  1. Why do you want to study in the US?
  2. Why not take this course in your own country?
  3. How many universities did you apply to?
  4. Do you have friends or relatives living in the US?
  5. Why do you want to study at this university?
  6. Who will sponsor your education?
  7. Do you plan on working while you are studying in the US?
  8. What will you do if your student visa is rejected?
  9. How will your US study abroad course help you when you are back in your country?
  10. How can I be sure that you will return home and not stay back in the US?

Question 1: US Student Visa: Why do you want to study in the US?

Answer: Mention how popular it is to study abroad in the US. You could say that a large number of US universities are listed among the best in the world. For instance, the QS World University Rankings 2022 list of the top 10 universities includes five US institutions. Emphasize the world class education, wide range in courses available, flexibility, cultural diversity, etc.

Question 2: US Student Visa: Why not take this course in your own country?

Answer: Give every justification for choosing to pursue this course in the US as opposed to your own country. Compare the educational systems, resources available, etc. If appropriate, you can claim that the specialization you’ve chosen is not available where you’re from.

Question 3: US Student Visa: How many universities did you apply to?

Answer: Give the total number of US universities that you have applied to. Even if you were able to get admission to only one of the universities, you must tell the same to the visa officer. 

Question 4: US Student Visa: Do you have friends or relatives living in the US?

Answer: Give details of your friends and family living in the US. 

Question 5: US Student Visa: Why do you want to study at this university?

Answer: It is necessary to explain why you chose that specific university. Describe the amount of thought you have given the university and its suitability for you. Check your facts. Inform the officer of the university, the courses being offered, the faculty, the programs, etc. Identify any notable university alums.

Question 6: US Student Visa: Who will sponsor your education?

Answer: Who will specifically be paying for your US education must be specified by you. Your parents, other family members, etc. Your sponsor’s name and the nature of your partnership with them must be mentioned. You must provide information about any scholarships you may have received.

Question 7: US Student Visa: Do you plan on working while you are studying in the US?

Answer: As an international student, you have the option of working on campus during your first academic year and then off campus in one of three job categories: STEM OPT, Optional Practical Training (OPT), or Curricular Practical Training (CPT). However, you must disclose to the interviewer for your US student visa that your primary focus will be on your studies, though you may occasionally work on campus.

Question 8: US Student Visa: What will you do if your student visa is rejected?

Answer: Be ready for questions of this nature. It is one of the inquiries a visa officer might make in an effort to surprise and catch you off guard. If you are rejected, you can state that you will reapply.

Question 9: US Student Visa: How will your US study abroad course help you when you are back in your country?

Answer: You can explain how your course will equip you with the knowledge and skills necessary to land a good job when you return from studying abroad in the US. If you intend to start a business, become an entrepreneur, or launch a start-up, you might mention that.

Question 10: US Student Visa: How can I be sure that you will return home and not stay back in the US?

Answer: Give evidence of your deep ties to your homeland. The visa officer shouldn’t get the impression that you intend to try to stay in the US once your course is over.

3. H-1B VISA 

What are the Top 10 most commonly asked questions for a US H-1B visa interview?

For up to three years, someone with an H-1B visa may reside and work in the US. The maximum amount of time you can spend in the US on an H-1B visa is six years, despite the fact that the status is extendable.

  1. Why do you want to work in the US?
  2. What is the name of your sponsoring company in the US?
  3. What is your total work experience? 
  4. How did you learn about the company?
  5. What are the projects your H-1B sponsor is working on?
  6. Have you lived in any other country before?
  7. What do you plan to do after your H-1B visa validity ends?
  8. Do you have friends or family living in the US?
  9. Which US city will you be working in?
  10. Can you tell me something about your specialty occupation?

Question 1: US H-1B Visa: Why do you want to work in the US?

Answer: Justify your decision to work in the US by describing how it will enhance your resume and give you a global experience. Your exposure to a different culture and way of working while working in the US.

Question 2: US H-1B Visa: What is the name of your sponsoring company in the US?

Answer: Give the name of the US company that will be sponsoring you for your H-1B visa. 

Question 3: US H-1B Visa: What is your total work experience? 

Answer: Mention your work experience. 

Question 4: US H-1B Visa: How did you learn about the company?

Answer: You will have to give some details of the recruitment process and how you approached the company online or vice versa. 

Question 5: US H-1B Visa: What are the projects your H-1B sponsor is working on?

Answer: Details of the projects will have to be given. 

Question 6: US H-1B Visa: Have you lived in any other country before?

Answer: Give a simple and straightforward answer, if you have previously lived in another country. 

Question 7: US H-1B Visa: What do you plan to do after your H-1B visa validity ends?

Answer: You must say you plan to return to your home country after your visa expires. 

Question 8: US H-1B Visa: Do you have friends or family living in the US?

Answer: Tell the visa officer if you have any friends or family living in the US. 

Question 9: US H-1B Visa: Which US city will you be working in?

Answer: Give your job location in the US.

Question 10: US H-1B Visa: Can you tell me something about your specialty occupation?

Answer: Explain about your job role, qualifications, etc. 

4. L-1 VISA

What are the Top 10 most commonly asked questions for US L-1 visa interviews?

For temporary intracompany transfers who hold managerial positions or have specialized knowledge, L-1 visas are available. When a company petitions for the right to allow qualified workers to temporarily live and work in the US, an L-1 visa may be granted.

  1. Do you have any previous experience working in a foreign country?
  2. What is your area of specialization?
  3. Can I see the L-1 petition letter?
  4. Why is it important that you travel to the US to fulfill the role?
  5. Why can’t you do the work from your current office location?
  6. Will you be on US payroll?
  7. How long do you plan to be in the US?
  8. Will you be responsible for hiring and/or firing of employees?
  9. What will be your responsibilities in your US role?
  10. What will be the total number of your direct reports?

Question 1: US L-1 Visa: Do you have any previous experience working in a foreign country?

Answer: Give details of any such previous overseas employment, if applicable. 

Question 2: US L-1 Visa: What is your area of specialization?

Answer: State facts and answer in a to-the-point manner. 

Question 3: US L-1 Visa: Can I see the L-1 petition letter?

Answer: Show the letter. 

Question 4: US L-1 Visa: Why is it important that you travel to the US to fulfill the role?

Answer: Your transfer to the US on a L-1 visa will require you to give justifications. You will need to provide sufficient justification as to why your employer did not deem your US colleagues qualified for the same position. 

Question 5: US L-1 Visa: Why can’t you do the work from your current office location?

Answer: You’ll have to give a justification for why visiting the US is absolutely necessary. In essence, the visa officer will be looking to learn why you need to travel to the US on an L-1 visa.

Question 6: US L-1 Visa: Will you be on US payroll?

Answer: As you would be transferred temporarily to your US office, you might be asked as to whether you will be on a foreign or a US payroll. 

Question 7: US L-1 Visa: How long do you plan to be in the US?

Answer: Give the exact duration that you plan on spending in the US as an intracompany transferee on L-1 status. 

Question 8: US L-1 Visa: Will you be responsible for hiring and/or firing of employees?

Answer: State clearly if you will have the authority for the same. 

Question 9: US L-1 Visa: What will be your responsibilities in your US role?

Answer: Give all of the responsibilities that you will be expected to fulfill when in the US as a L-1 visa holder.  

Question 10: US L-1 Visa: What will be the total number of your direct reports?

Answer: Mention the total number of individuals that will be directly reporting to you. 

5. EB5 INVESTOR VISA

What are the Top 10 most commonly asked questions for US EB-5 visa interviews?

The employment-based fifth preference visa is referred to as EB-5. Investors may apply for a US Green Card through the EB-5 program, along with their spouses and unmarried children who are younger than 21. The investor must invest the required amount in a US-based business and have the intention of creating or preserving 10 full-time, permanent jobs for qualified US citizens in order to be eligible.

  1. Have you been to the US before?
  2. When did you file your I-526 petition?
  3. What is the new commercial enterprise that you have invested in?
  4. What will be the source of your capital for EB-5 investment?
  5. Will your dependents be accompanying you to the US?
  6. What is the current status of your US project?
  7. How many jobs will you be creating for US workers?
  8. When was your I-529 petition approved?
  9. Do you have the required documentation?
  10. Were you involved with any criminal activities in the past?

Question 1: US EB-5 Visa: Have you been to the US before?

Answer: Give details of your previous US visit, if applicable. 

Question 2: US EB-5 Visa: When did you file your I-526 petition?

Answer: Form I-526 is for an Immigrant Petition by an Alien Investor. 

Question 3: US EB-5 Visa: What is the new commercial enterprise that you have invested in?

Answer: Briefly explain the new commercial enterprise in the US that you have invested in.

Question 4: US EB-5 Visa: What will be the source of your capital for EB-5 investment?

Answer: Mention your source of capital. 

Question 5: US EB-5 Visa: Will your dependents be accompanying you to the US?

Answer: Give details of your wife and children, and if they will be coming as dependents on your EB-5 US investor visa. 

Question 6: US EB-5 Visa: What is the current status of your US project?

Answer: Give an honest explanation of the current situation of your project in the US. 

Question 7:  US EB-5 Visa: How many jobs will you be creating for US workers?

Answer: State the total number of jobs that your EB-5 project will create for US workers, that is, US citizens as well as lawful permanent residents (LPRs).

Question 8:  US EB-5 Visa: When was your I-529 petition approved?

Answer: Mention the date of approval of your I-529 petition. 

Question 9:  US EB-5 Visa: Do you have the required documentation?

Answer: All the supporting documents must be with you. 

Question 10:  US EB-5 Visa: Were you involved with any criminal activities in the past?

Answer: Withholding information can lead to visa rejection. 

In conclusion 

You’ll have a better chance of impressing the visa officer if you approach the interview with confidence. Being on time is crucial; arrive at the location of your visa interview well in advance of the scheduled time. Put on appropriate clothing. Bring all necessary documentation with you.

The types of questions asked during the US visa interview depend on the visa category for which the applicant is applying. Being well-prepared can help you get along well with the visa officer during the interview.